Suiker is dé energiebron voor alle vitale delen in je lichaam. Je kunt dus niet zonder. Dat geldt ook voor je hersenen. Zonder suiker kun je je niet concentreren en kun je niet meer nadenken.

Suiker is er in diverse soorten. Suiker bestaat uit suikermoleculen. Er zijn enkelvoudige suikers die bestaan uit 1 suikermolecuul, bijvoorbeeld glucose. En je hebt meervoudige suikers die bestaan uit meerdere suikermoleculen die een lange keten vormen. We noemen het dan geen suiker meer, maar koolhydraten zoals brood, pasta en rijst en dan smaken ze niet meer zoet. Om een zo efficiënt mogelijke verbranding te krijgen, gebruikt je lichaam alleen de kleinste vorm, dus glucose. Alle andere vormen van suiker of koolhydraten worden eerst in je lichaam omgezet tot glucose. Tijdens de vertering van bijvoorbeeld pasta ontstaat uiteindelijk na heel veel ´knipwerk´ hetzelfde eindproduct als in een paar lepels suiker, namelijk glucose. Het enige verschil is dat suiker geen grote enzymbewerking nodig heeft, maar al in zulke kleine stukjes in de dunne darm aankomt dat deze direct in het bloed kunnen worden opgenomen. Als je iets zoets eet, krijg je in 1 keer heel veel suiker binnen en wordt het bloed korte tijd zoet. Het lichaam reageert op deze plotselinge verzoeting vrij heftig en probeert om snel weer alles in een gezond evenwicht te brengen. Het lichaam gaat dan grote hoeveelheden hormonen aanmaken, vooral insuline, en dat zorgt er voor dat je, nadat deze klus geklaard is, snel weer moe bent. Voor je energiehuishouding is het daarom beter om minder zoete producten te eten of te drinken. Voor duursporters is maltodextrine (= maiszetmeel) een prima vervanger voor de zoete glucoserijke producten.

Kort vs Lang
De meest bekende suiker is glucose; een korte enkelvoudig suiker. De natuurlijke vorm wordt ook wel dextrose (= druivensuiker) genoemd. Glucose kan direct uit de dunne darm door het bloed worden opgenomen en is daarom een z.g. snelle suiker.

Koolhydraten vormen langere ketens die eerst door verteringsenzymen tot glucose moeten worden afgebroken. Daarom geven pasta, bruin brood en ook maltodextrine langzamer energie af dan gewone suiker en kunnen ze makkelijker worden opgeslagen in je lichaam (met name in je spieren) als glycogeen. Ze worden ook heel geleidelijk opgenomen, waardoor je langer energie hebt zonder extreme insulinepiek waardoor je bloedspiegel langer stabiel blijft.

Opslag van suiker
Zolang je bloedsuikerspiegel stabiel is, en er dus voldoende suiker in je bloed zit, worden de overige suikers en koolhydraten opgeslagen in je spieren. Glucose wordt niet als zodanig opgeslagen in je lichaam, maar moet eerst omgezet worden in glycogeen, dat in de spieren en de lever wordt opgeslagen. Langere suikerketens kunnen over het algemeen sneller worden opgeslagen als glycogeen. Als je bloedsuikerspiegel te laag wordt, dus als er te weinig glucose in je bloed zit, dan kan je lichaam de glycogeenvoorraad weer omzetten in glucose en brandstof. Je lichaam kan ongeveer 60-90 gram koolhydraten per uur verwerken. Als je meer koolhydraten per uur binnenkrijgt dan gaat het lichaam de koolhydraten omzetten in vet! Deze vorm van voorraadopslag is vaak ongewenst. Suiker is de enige stof die ons lichaam eenvoudig kan gebruiken voor de productie van vet.

Suiker en Sport
Het is belangrijk om de energievoorraad tijdens het sporten voortdurend aan te vullen. Vooral tijdens duursporten (= langer dan 90 minuten). Probeer dit te doen met koolhydraatrijke voedingswaren, zoals sportvoeding. Een goede richtlijn is om ongeveer 1 gram koolhydraten per kg lichaamsgewicht per uur te eten. Voor een sportman/-vrouw van 80 kg komt dit dus neer op 80 gram koolhydraten per uur. Meer dan deze hoeveelheid kan door het lichaam niet worden opgenomen. Een overmatige hoeveelheid koolhydraten houdt vocht vast. Dit kan leiden tot diarree en verhindert een snelle opname van vocht uit de darmen. Koolhydraten in vloeibare vorm worden over het algemeen sneller opgenomen dan koolhydraten in vaste vorm (vocht stimuleert het verteringproces). Vocht en koolhydraten hebben enige tijd nodig om vanuit de maag en de darmen te worden opgenomen en beschikbaar te komen voor verbranding in de spieren. Daarom is de inname van vocht en energie aan het begin van de inspanning belangrijker dan aan het einde.

Maxim vs andere sportvoeding
Je maag is gevoelig voor alle producten op basis van suiker of glucose. Daarnaast geeft suiker slechts energie voor korte duur, terwijl je lichaam ook behoefte heeft aan energie die langer werkt. Maxim gebruikt in bijna al haar producten een unieke koolhydraatmix op basis van maltodextrine en fructose (in de verhouding 2:1) voor snelle en vooral langdurige energie. Het is veel effectiever en veel minder zoet dan de reguliere sportvoeding op basis van glucose. Door 2 verschillende suikerbronnen te gebruiken kan je lichaam meer koolhydraten per uur opnemen, waardoor je een groter energie voorraad krijgt (bron E. Jeukendrup-2010)

Voornaamste energiebronnen in Maxim Sportvoeding:
Fructose
Fructose is een enkelvoudige suiker die net als glucose, snel door het lichaam wordt opgenomen en dus direct energie levert. Het voordeel van fructose t.o.v. glucose is dat het veel zoeter is. Je hebt voor het krijgen van een lekkere (zoete) smaak dus minder nodig. Zo kun je een energie drank maken met minder suiker en meer koolhydraten die minder impact heeft op je bloedsuikerbalans.

Maltodextrine
De belangrijkste energieverschaffer binnen sportvoeding is maltodextrine, een langzaam koolhydraat voor langdurige energie. Maltodextrine is een fantastische energiebron en is heel vriendelijk voor je maag. Bovendien heeft maltodextrine een minder zoete smaak en het geeft geen extreme insulinepiek waardoor je bloedspiegel langer stabiel blijft.

Isomaltulose
Isomaltulose (ook wel palatinose genoemd), is een keten van glucosemoleculen (polymeer). Het is dé energiebron voor sportfanaten. Isomaltulose geeft je spieren dezelfde hoeveelheid energie per gram als reguliere suiker (4 kcal/g) en het wordt in je lichaam ook op dezelfde manier omgezet. Maar… het wordt 4-5 keer sneller door je darmen gehydrolyseerd en geabsorbeerd. Dus… wanneer de glucose opgenomen is in het bloed en je aldus de kracht heeft gegeven die je direct nodig had, zorgt de isomaltulose ervoor dat je hersenen en spieren langer door kunnen gaan. Zo voorkom je dat je ‘leegloopt’ tussen de momenten waarop je je energie weer aanvult.

Referenties
1. Asker E. Jeukendrup. Carbohydrate and exercise performance: the role of multiple transportable carbohydrates. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2010 Jul;13(4):452-7. doi: 10.1097/MCO.0b013e328339de9f.
2. Beate Pfeiffer, Trent Stellingwerff, Adrian B. Hodgson, Rebecca Randell, Klaus Poottgen, Peter Resa, and Asker E. Jeukendrup. Nutritional Intake and Gastrointestinal Problems during Competitive Endurance Events. Med Sci Sports Exerc. 2012 Feb;44(2):344-51. doi: 10.1249/MSS.0b013e31822dc809.

marianne vos website

Nieuwsbrief

Laat hieronder je e-mailadres achter en wij houden je op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

Ongeldige invoer