Monthly Archives: January 2019

 1. Eiwitrijk of koolhydraatarm dieet?

  Bewustwording is wellicht de belangrijkste factor op weg naar je ideale gewicht. Als je weet wat je eet, dan is je gewicht makkelijk onder controle te houden. De meeste diëten werken slechts tijdelijk, omdat ze zijn gebaseerd op het elimineren van bepaalde voedingsstoffen, zoals koolhydraten of vetten. Hierdoor ga je beter opletten wat je eet, want je gaat zoveel mogelijk van dat ene “verdoemde” voedingsstofje elimineren. Je gaat vanzelf minder en anders eten, en je bent je meer bewust van wat je eet. Dit leidt in veel gevallen al snel tot gewichtsverlies. Succes gegarandeerd zou je zeggen, maar hiermee is vooral bewezen dat bewustwording werkt en niet het elimineren! Want we weten ook dat elimineren op lange termijn vaak averechts werkt. Het is belangrijk om te weten dat koolhydraten, vetten en eiwitten allemaal een belangrijke functie hebben in ons lichaam en dat het elimineren van 1 van de 3 een grote impact kan hebben op het goed functioneren van je sportieve lichaam. Tenslotte staan voedingsstoffen ook in verbinding met o.a. vitaminen en mineralen en die zijn essentieel voor alle vitale processen in je lichaam.

  Lees meer...
 2. Eiwitten verzadigen beter dan koolhydraten

  Hoewel koolhydraten en eiwitten evenveel calorieën (4 kcal per gram) leveren, is er toch een groot verschil in de (spijs)vertering. De vertering van eiwitten gaat via de maag, waardoor vertering van eiwitten meer energie kost. Tevens verzadigen eiwitten beter en heb je dus minder snel weer honger. De vertering van koolhydraten gaat alleen via de darmen. Door koolhydraten te combineren met eiwitten rem je ook de opname van suiker, waardoor de suikerpiek afneemt en insuline afgifte minder is. Hierdoor voorkom je een energiedip en door de langzame opname van suiker wordt ook je honger(gevoel) uitgesteld.

  Lees meer...
 3. FOOD FIGHT: Energy Bar vs Energy Gel

  In tegenstelling tot een energy gel, bedoeld als energybooster voor de finale, is een energy bar een meer complete en volwaardige energiebron, waarmee je makkelijk voor 60 minuten energie tankt.

  Lees meer...
 4. Wat is een goed ontbijt?

  baard_shaker


  Begin je dag met een goed ontbijt, daar heb je de hele dag plezier van. Een goed ontbijt is rijk aan eiwitten, gezonde vetten en de juiste koolhydraten. Het geeft je lichaam een enorme boost, waardoor je lekker fit de dag in kan. Een gezonde start voorkomt dat je ongezonde tussendoortjes gaat snacken. En…. omdat je het lekkere fitte gevoel van de ochtend vast wilt houden, maak je ook makkelijker een bewuste keuze voor een gezonde lunch en diner. Zo begin je je dag met een voorsprong!

  Lees meer...
 5. Cafeïne en sport, een sterk duo?

  kop koffie

  Wielrenners zijn echte koffieliefhebbers. Voor hen is koffiedrinken geen gezellige teamaangelegenheid, maar een individuele zoektocht naar de beste en lekkerste koffie. De oer-Hollandse gezelligheid van een bakje leut heeft plaats gemaakt voor een individueel genietmoment. Het pure spul, zonder de suiker, met liefde gemaakt en op de juiste temperatuur geserveerd. Alleen van de geur krijg je al een kick.

  Voor sommigen is een kopje koffie het belangrijkste ochtendritueel om wakker te worden. Voor anderen is het drinken van een espresso belangrijk in aanloop naar een wedstrijd. Maar cafeïne zit ook in cola en thee én het wordt toegevoegd aan sommige sportvoeding, zoals energierepen, sportrepen, energiegels en cafeïneshots. Maar is zo veel cafeïne wel goed voor sporters en hoeveel cafeïne heb je met wielrennen, triatlon of hardlopen eigenlijk nodig?

  Lees meer...