Eiwitrijk of koolhydraatarm dieet?

Bewustwording is wellicht de belangrijkste factor op weg naar je ideale gewicht. Als je weet wat je eet, dan is je gewicht makkelijk onder controle te houden. De meeste diëten werken slechts tijdelijk, omdat ze zijn gebaseerd op het elimineren van bepaalde voedingsstoffen, zoals koolhydraten of vetten. Hierdoor ga je beter opletten wat je eet, want je gaat zoveel mogelijk van dat ene “verdoemde” voedingsstofje elimineren. Je gaat vanzelf minder en anders eten, en je bent je meer bewust van wat je eet. Dit leidt in veel gevallen al snel tot gewichtsverlies. Succes gegarandeerd zou je zeggen, maar hiermee is vooral bewezen dat bewustwording werkt en niet het elimineren! Want we weten ook dat elimineren op lange termijn vaak averechts werkt. Het is belangrijk om te weten dat koolhydraten, vetten en eiwitten allemaal een belangrijke functie hebben in ons lichaam en dat het elimineren van 1 van de 3 een grote impact kan hebben op het goed functioneren van je sportieve lichaam. Tenslotte staan voedingsstoffen ook in verbinding met o.a. vitaminen en mineralen en die zijn essentieel voor alle vitale processen in je lichaam.

Welk dieet is het beste voor wielrenners, hardlopers of triatleten? Voor duursporters, zoals fietsen, mountainbiken en triatlon, maar ook voor krachtsporters kan het ontbreken van essentiële voedingsstoffen direct invloed hebben op de prestatie. Het is dus belangrijk je calorieën te coachen en te weten wat je eet, want calorieën op zichzelf zijn niet slecht! Ze zijn slechts een graadmeter voor de hoeveelheid energie die een bepaald voedingsmiddel heeft. Je hebt energie nodig voor alles wat je doet. Een overschot aan calorieën maakt je moe (en op langere termijn dik), terwijl een tekort aan energie je ook moe maakt.

Al ons voedsel is gemaakt van macro- en micronutriënten. Alleen de macronutriënten leveren calorieën en energie. Ze worden onderverdeeld in de volgende categorieën:

eiwitten: 4 kcal per gram
koolhydraten: 4 kcal per gram
vetten: 9 kcal per gram
alcohol: 7 kcal per gram
vezels: 2 kcal per gram

Als je koolhydraatarm gaat eten dan ga je automatisch meer eiwitten en vetten eten. Veel eiwitrijke voeding bevat ook vet (vlees, vis, zuivel, etc). Eiwitten en vetten verzadigen beter, waardoor je waarschijnlijk minder calorieën gaat eten, en ze stimuleren de vetverbranding, waardoor je uiteindelijk gewicht gaat verliezen. Maar ze bevatten ook calorieën, minimaal net zoveel als koolhydraten. Veel mensen denken dat je van koolhydraten, zoals suikers en zetmeel, dik wordt. Maar overgewicht ontstaat wanneer je voor een langere tijd minder energie verbruikt dan dat je opneemt (eet). Deze calorieën komen niet alleen uit koolhydraten, maar ook uit vetten, eiwitten of alcohol. Dus weet wat je eet! Het blijft belangrijk om je calorieën te coachen, want net zoals bij koolhydraten wordt een teveel aan eiwitten en vetten omgezet in lichaamsvet. Daarnaast moet je een compensatie vinden voor bepaalde vitamines, mineralen (zoals vitamine B, jodium en magnesium) en vooral vezels die je lichaam normaliter uit koolhydraten haalt. Ze zijn essentieel voor o.a. een goede spijsvertering en verbranding.

Een eiwitrijk dieet betekent vaak dat je meer eiwitten en minder koolhydraten gaat eten en dat je al je maaltijden en tussendoortjes eiwitrijk maakt. Voor een eiwitrijk dieet geldt hetzelfde als voor een koolhydraatarm dieet. Je moet je calorieën goed coachen en opletten wat en hoeveel je eet. Je kunt niet onbeperkt veel eiwitten eten, want dan wordt je alleen maar dikker (vetter). Een overschot wordt omgezet in vet, maar het is vooral ook heel slecht voor je nieren. Dus probeer hier zorgvuldig mee om te gaan.

Gemiddeld heeft een lichaam tussen de 2000 en 2400 kcal per dag nodig. Een gezonde maatstaf voor je energiebehoefte is om de volgende percentages aan te houden: 40% uit vet, 35% uit eiwit en 25% uit koolhydraten. Eet bewust, ben creatief en varieer in je voedingsmiddelen.