Suikerpiek of suikerdip

Suiker en maltodextrine zijn beide koolhydraten. De (spijs)vertering van deze koolhydraten vindt op verschillende momenten in het lichaam plaats. De vertering van korte koolhydraten vindt met name plaats in de mond en de vertering van langzame koolhydraten in de darmen. Dit betekent dat suiker snel energie vrijgeeft en zorgt voor een suikerpiek. Langzame koolhydraten geven langdurige energie en voorkomen een suikerdip.

Een teveel maar ook een tekort aan suikers maakt je moe; zowel mentaal als fysiek. De juiste balans in koolhydraten is daarom heel belangrijk. Een goede richtlijn is dat je lichaam ongeveer 1 gram koolhydraten per kg lichaamsgewicht per uur kan opnemen. Voor een sporter van 80 kg komt dit dus neer op 80 gram koolhydraten per uur. Meer dan deze hoeveelheid van 60-80 gram koolhydraten per uur kan door het lichaam niet direct worden opgenomen. Een overmatige hoeveelheid koolhydraten kan leiden tot diarree en belemmert een snelle opname van vocht uit de darmen.

De beste verhouding tussen korte en lange koolhydraten is afhankelijk van je sport, hoe snel je energie nodig hebt en hoe snel de bloedsuikerspiegel moet stijgen. Over het algemeen is het voor duursporters raadzaam om 1 deel snelle koolhydraten en 2 delen langzame koolhydraten te nemen. En op weg naar de finish neem je alleen nog korte koolhydraten voor een snelle boost. De juiste sportvoeding kan dus je wedstrijd redden!