mont ventoux

Sportvoeding top 3 voor klimmers:

1. Maxim Sports Drink: ideale sportdrank voor in de hitte in de bergen
2. Maxim Power Gel Drink: supervoeding voor klimgeiten!
3. Maxim Protein & Recovery: voeding voor meer vermogen!
Ieder jaar weer trekken duizenden Nederlanders naar de Franse Alpen om de bekende cols zoals Mt Ventoux, Galibier en Alpe d’Huez te beklimmen. Hier worden voor vele fietsers herinneringen gemaakt. Voor de een is het slechts een training, voor de ander is het een grote uitdaging. Of je nu voor jezelf fietst of voor een goed doel, een goede voorbereiding is essentieel. Hoe je de colletjes ook benadert, je kunt pas echt genieten van de omgeving en je prestatie als je fysiek fit bent. Goed trainen en goede sportvoeding helpen je daarbij.
Het voordeel van goede sportvoeding is dat het ontwikkeld is voor duursport en extreme omstandigheden. Ideaal dus voor Alpenritten en lange klimtochten. Behalve dat je goede benen moet hebben om de bergen te beklimmen, moet je mentaal en fysiek ook opgewassen zijn tegen de lange duur en de weersomstandigheden. Het kan heel warm zijn, maar het kan ook sneeuwen en flink waaien. Zorg daarom dat je goed voorbereid bent!

Sports Drink is onmisbaar!

Je moet voldoende drinken! Een goede sportdrank is onmisbaar. Tijdens de klim adviseren wij om minimaal 1 bidon (750ml) Maxim Sports Drink per uur te drinken. Zeker bij hoge temperaturen is het belangrijk om voldoende vocht en mineralen (=zouten) binnen te krijgen. De mineralen zijn essentieel voor een goede vochthuishouding en concentratie. Maxim Sports Drink is hypotoon. Een hypotone drank is vriendelijk voor de maag en wordt sneller door je lichaam opgenomen. Hij bevat minder suiker en meer mineralen dan een isotone drank en vult precies datgene weer aan wat je lichaam nodig heeft.

Power Gel Drink; dé ideale voeding voor klimgeiten

Zeker in de eerste helft van de klim is het belangrijk om een energievoorraad aan te leggen voor het tweede deel. Maxim Energy Bars zijn rijk aan koolhydraten i.c.m. een beetje eiwit en zijn daarom zeer geschikt om nieuwe energie bij te tanken. De ervaring leert ook dat het eten van vast voedsel tijdens de klim lastig is. Maxim heeft een ideaal alternatief voor een reep of brood: Maxim Power Gel Drink. Dit is een kant en klare drank die een optimale combinatie van koolhydraten bevat voor langdurige energie. Het is vloeibare voeding en zeer geschikt voor een lichaam dat moeite heeft met het verwerken van vast voedsel. Maxim Power Gel Drink levert dezelfde energie als 3 bananen. Één pakje geeft je voldoende energie voor 45-60 minuten! Het is dé ideale voeding voor “klimgeiten”.

Eiwitten en hoogtemeters

Lange klimtochten vergen veel van je spieren. Zeker als je meerdere bergen per dag gaat beklimmen. Iedere beklimming is een “aanslag” op je spierweefsel en hoe verder de dag vordert des te “pijnlijker” je benen gaan voelen. Om dit proces te vertragen en spierherstel te bevorderen kun je je spieren ondersteunen door extra eiwitten te nemen. Normaliter begin je pas met je herstelvoeding na de finish. Bewezen is dat herstel ook eerder ingezet kan worden door tijdens de koers al extra eiwitten toe te voegen aan je voedingsschema. Wij adviseren daarom om na 3 uur eiwitrijke voeding te nemen in de vorm van een eiwit- of herstelreep of drank. Direct na de finish moet je binnen 30 minuten proberen extra eiwitten te nemen in de vorm van een recovery bar om snel herstel te bevorderen, zodat je de volgende dag weer sterke benen hebt voor een nieuwe bergrit.