Vitamine D en sterke longenHet is al langer bekend dat een gezonde vitamine D status een belangrijke rol speelt in de bescherming tegen infecties van de luchtwegen en bescherming biedt tegen besmetting met het griepvirus. De onderzoekswereld draait op volle toeren en nu zijn er ook aanwijzingen dat vitamine D bij een coronabesmetting een beschermende rol speelt. Complicaties, zoals ademhalingsklachten en longontstekingen, kunnen worden veroorzaakt door een zogeheten cytokinestorm, waarbij het immuunsysteem overactief reageert op een infectie. Vitamine D kan het immuunsysteem beschermen tegen deze overactiviteit en dus ook tegen ernstige complicaties en mogelijke sterfte.

Britse onderzoekers hebben de gemiddelde vitamine D spiegels in 20 Europese landen vergeleken. Mensen in Scandinavië hebben gemiddeld de hoogste vitamine D spiegel van Europa. In Scandinavië wordt al decennialang iedere dag een lepel levertraan genomen, een belangrijke natuurlijke bron van vitamine D. Diverse onderzoeken wijzen uit dat de sterftecijfers als gevolg van corona in deze landen lager liggen dan in landen waar een tekort aan vitamine D vaker voorkomt. In landen waar veel mensen een tekort aan vitamine D hebben, sterven gemiddeld meer mensen aan het coronavirus dan in landen met een hogere vitamine D spiegel. Italië en Spanje zijn voorbeelden waar veel mensen zijn overleden. In het onderzoek zijn dit ook de landen met het laagste vitamine D gehalte in het bloed. Dit wordt mede veroorzaakt door de quarantaine situatie waarbij mensen weinig buiten komen en zonlicht pakken.

Vitamine D wordt aangemaakt in onze huid onder invloed van zonlicht. Hoewel Italië en Spanje zonnige landen zijn, is de eigen aanmaak van vitamine D door de zon toch onvoldoende. Dit komt vooral doordat mensen zich meer beschermen tegen uv stralen en vaker de schaduw opzoeken voor verkoeling. Het is opvallend dat de mensen in de Scandinavische landen juist het hoogste gehalte vitamine D hebben, ook al is daar minder zonneschijn. Hier ligt het sterftecijfer aan corona ook lager. Noren en Zweden nemen al decennialang dagelijks een lepel levertraan. Levertraan is van nature rijk aan omega-3 vetzuren, maar ook aan vitamine D. De Noorse Gezondheidsraad adviseert iedereen om dagelijks levertraan in te nemen.

Vitamine D deficiëntie komt in de winter bij meer dan 60% van de Nederlanders voor, maar zelfs in de zomer heeft 30% nog een tekort. Blootstelling aan zonlicht zorgt niet altijd voor voldoende vitamine D. Het is belangrijk om het hele jaar door extra vitamine D in te nemen om het gehalte op peil te houden.

Möller’s Omega-3 is de meest pure en natuurlijke levertraan. Dit merk is marktleider in Scandinavië en voegt dagelijks een stukje gezondheid toe aan de leefstijl van de Scandinaviërs. Dagelijks een lepel biedt de garantie dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Naast deze belangrijke weerstandsvitamine, is deze levertraan rijk aan omega-3 vetzuren met een ontstekingsremmende werking. Möller’s Omega-3 is niet voor niets de Gouden Druppel, boordevol omega-3 en vitamine D.

Bronnen:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200512134426.htm
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200507131012.htm
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200507121353.htm
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.08.20058578v4
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32252338/