Sportvoedingsschema Schaatsen

Schaatsen, marathon

In het kort... Schaatsen marathon / wedstrijd / training van 3 uur (winter)

Tijd /Product

-/- 02.00 60gr Carboloader
-/- 00:45 1 Energy bar
-/- 00:30 500ml Mix 1:1 Sports Drink + Carboloader

Start

00:00 – finish: 125ml Sports Drink (per 15 minuten)
00:45 1 Energybar of Long Lasting Energy Drink
01:20 1 portie Energy gel of Energy geldrink
01.40 1 portie Energy gel of Energy geldrink
02:00 1 portie Energy gel of Energy geldrink
02.20 1 portie Energy gel of Energy geldrink
02.40 1 portie Energy gel of Energy geldrink
03.00 1 portie Energy gel of Energy geldrink

Finish

+ 00.10 250ml Recovery drink
+ 00.15 - 01.00 750ml Sports Drink of Total Hydration Tablets

Voorbereiding

Begin je wedstrijd met een voorsprong. Carboloader is vooral geschikt om de koolhydraatvoorraden in de spieren te optimaliseren. Met Carboloader is het gemakkelijk om de hoeveelheid koolhydraten in voeding te verhogen, zonder dat je heel veel moet gaan eten. Gebruik Maxim Carboloader 1 dag voorafgaand aan je wedstrijddag. Op de wedstrijddag gebruik je het 2-3 uur voor aanvang van je inspanning. Een portie levert evenveel koolhydraten als 5 sneetjes brood, 440 gram gekookte pasta of 3 grote aardappels.

Wedstrijddag

Ontbijt

Eet 2-3 uur voor aanvang een goed ontbijt, rijk aan koolhydraten en voedingsstoffen (vitaminen en mineralen) en laag in vet en zout.
Neem als ontbijt wit brood met jam, banaan en/of mager vleesbeleg (kalkoen, kip, rosbief - niet vet en niet zout). Drink fruitsap en/of thee, eventueel met honing en eet 1 stuk fruit (bij voorkeur banaan of trosje druiven, bessen). Eventueel een kommetje magere yoghurt met jam. Je kunt tijdens het ontbijt 1 of 2 schepjes Maxim Carboloader toevoegen aan je drank of yoghurt.

Vóór de wedstrijd of training

In aanloop naar de wedstrijd of lange training is het van groot belang om voldoende brandstof (=koolhydraten) in je lichaam te hebben. De koolhydraatvoorraad in je spieren is beperkt. Dus eet op tijd en voldoende. Eet 45-30 minuten voor de wedstrijd een Maxim Energy Bar. Daarnaast is het belangrijk om je vochthuishouding (vocht + mineralen) op orde te hebben. Drink 500ml ruim 30 minuten voor de start.

Tijdens de wedstrijd of training

Maxim Sports Drink

In de zomer adviseren wij om minimaal 1 bidon (750ml) Maxim Sports Drink per uur te drinken. In de winter verlies je minder vocht en mineralen en heb je dus ook minder vocht en mineralen nodig (500ml per uur). Je hebt echter wel dezelfde hoeveelheid energie nodig, daarom adviseren wij om 1 schepje Sports Drink te vervangen door 1 schepje Maxim Carboloader. Maxim Carboloader is smaakloos en bevat lange koolhydraten die zorgen voor langdurige energie.

Naast de Maxim Sports Drink kun je je energiebehoefte aanvullen met een Energy bar. Zeker in de eerste helft van een training of wedstrijd is het belangrijk om voldoende energievoorraad aan te leggen voor het 2e deel van de training/wedstrijd.

Voor diegene die moeite heeft met vast voedsel zijn er een paar alternatieven:

1. Maxim Power Gel Drink is een ideaal alternatief voor een Energy bar. Het is een kant en klare drank en bevat een optimale combinatie van koolhydraten voor langdurige energie. Het is vloeibare voeding en zeer geschikt voor een lichaam dat moeite heeft met het verwerken van vast voedsel (repen, brood, banaan). Maxim Power Gel Drink levert dezelfde energie als 3 bananen. Een pakje  geeft je voldoende energie voor 60 – 90 minuten.
2. Maxim Energy Geldrink en/of Energy Gels. Een gel geeft je lichaam een directe energiestoot. Energy gels hebben een unieke koolhydraatverhouding voor een optimale energieopname; snelle suikers voor directe energie en lange koolhydraten voor langdurige energie (20 minuten). We raden je aan om 2-3 porties gel of geldrink (33gr gel of 60ml geldrink) per uur te nemen. Daarnaast bevat een gel weinig glucose waardoor er geen sterke insulinepiek is en je bloedsuikerwaarde stabiel blijft. Wij adviseren om direct na een energy gel altijd een slok water te nemen om de opname te bevorderen.

Na de wedstrijd/training snel herstellen!

Recovery Drink

Na een zware training of wedstrijddag is de energievoorraad in je spieren behoorlijk verminderd. Om je voorraad aan te vullen is het belangrijk om koolhydraten te gebruiken na het sporten. Wanneer je koolhydraten combineert met eiwit wordt de opname in je spieren versneld. Dit zorgt voor een snel herstel zodat je lichaam klaar is voor de volgende training/wedstrijd.

Hydratatie

Na de inspanning moet je zorgen dat je snel en goed herstelt, zodat je op tijd weer fit bent voor een volgende prestatie. Hydratatie is belangrijk voor het op peil brengen en houden van je vocht- en mineraal gehalte. Voor hydratie gebruik je een dorstlesser. Door Maxim Sports Drink lichter te doseren (1 of 2 schepjes per bidon van 750 ml) heb je een ideale dorstlesser of neem Maxim Total Hydration Tablets. Drink minimaal 750 ml na het sporten.

Dus… om je conditie te optimaliseren is het belangrijk om goed en snel te herstellen. Zo kun je de volgende training of wedstrijd weer met een voorsprong beginnen en kun je je conditie verder uitbouwen. Neem je herstelvoeding direct (binnen 45 minuten) na de inspanning, dan haal je het meeste rendement uit je voeding.

Schaatsen, sprint

Wedstrijddag

Ontbijt:

Eet 2-3 uur voor aanvang een goed ontbijt, rijk aan koolhydraten en voedingsstoffen (vitaminen en mineralen) en laag in vet en zout.
Neem als ontbijt wit brood met jam, banaan en/of mager vleesbeleg (kalkoen, kip, rosbief - niet vet en niet zout). Drink fruitsap en/of thee, eventueel met honing en eet 1 stuk fruit (bij voorkeur banaan of trosje druiven, bessen). Eventueel een kommetje magere yoghurt met jam. Je kunt tijdens het ontbijt 1 of 2 schepjes Maxim Carbo Loader toevoegen aan je dranken en of yoghurt.

30 minuten vóór wedstrijd

Maxim Sports Drink

Het is belangrijk om gedurende de gehele voorbereiding voldoende te blijven drinken om vocht, koolhydraten en mineralen en electrolyten aan te vullen. Drink niet te veel. maximaal 150 ml Maxim Hypotonic Sports Drink 30 min. voor de start.

Maxim Instant Energy Geldrink

Neem 5 minuten voor de wedstrijd een Maxim Geldrink. Bij voorkeur met cafeïne (cola). De geldrink heeft een unieke koolhydraatverhouding voor een optimale energieopname. Daarnaast bevat het weinig glucose waardoor er geen sterke insulinepiek is en je bloedsuikerwaarde stabiel blijft.

Tussen 2 wedstrijden

Maxim Sports Drink

Het is belangrijk om gedurende de gehele wedstrijddag voldoende te blijven drinken om vocht, koolhydraten en mineralen en electrolyten opnieuw aan te vullen.

Maxim Energy Bar

Maxim Energy Bars bevatten 70% koolhydraten en bevatten weinig vet. Dit maakt de repen ideaal voor gebruik zowel voor als tijdens de inspanning. Een energybar bevat ook eiwit en dat is belangrijk voor een snelle opname van de koolhydraten in je spieren en herstel van spieren.

Neem 1 reep (55gram) tussen de races door, het geeft energie voor ongeveer 60 minuten.

Maxim Power Gel Drink

Ideaal tussen 2 races, wanneer je lichaam meer moeite heeft met het verwerken van vast voedsel. In plaats van vaste voeding (repen, brood, banaan) kun je dan kiezen voor vloeibare voeding. Maxim Long Lasting Energy Drink levert dezelfde hoeveelheid energie als 3 bananen. Het is een kant en klare drank, het geeft je de energie van een gel en kent de voordelen van een sportdrank.

Na de wedstrijd/training snel herstellen!

Maxim Total Hydration of Maxim Hypotonic Sports Drink

Na de wedstrijd en training moet je zorgen dat je snel en goed herstelt, zodat je op tijd weer fit bent voor een volgende prestatie. Hydratatie is belangrijk voor het op peil houden van je vocht- en mineraal gehalte. Drink minimaal 500ml Maxim Total Hydration tablets of Maxim Sports Drink.

Recovery drink

Na een zware training of wedstrijd is de energievoorraad in je spieren behoorlijk verminderd. Om je voorraad aan te vullen is het belangrijk om koolhydraten te gebruiken na het sporten. Wanneer je koolhydraten combineert met eiwit wordt de opname in je spieren versneld. Dit zorgt voor een snel herstel zodat je lichaam klaar is voor de volgende training/wedstrijd.Dus… om je conditie te optimaliseren is het belangrijk om goed en snel te herstellen. Zo kun je de volgende training of wedstrijd weer met een voorsprong beginnen en kun je je conditie verder uitbouwen. Neem je herstelvoeding direct (binnen 45 minuten) na de inspanning, dan haal je het meeste rendement uit je voeding.