WK wielrennen: sportdrank of gelletjes?
ma 30 september 2019 door Lianne Van den Bosch
Het WK Wielrennen in Yorkshire zit er weer op. Het was absoluut een visitekaartje voor de sport in het algemeen en de wielersport in het bijzonder. Het zware parcours in combinatie met het Engelse weer maakte dit WK een kampioenschap voor de echte krachtpatsers. De wegwedstrijd van de mannen op zondag was een exceptioneel zware race, waarvan veel renners achteraf zeggen dat het zelfs het zwaarste kampioenschap is dat ze ooit hebben gereden. Dit soort heroïsche wedstrijden maakt de wielersport zo ontzettend gaaf. In Yorkshire werd nog eens heel duidelijk wat het belang van goed eten en drinken is tijdens een koers. Als je overvallen wordt door kou en regen, dan moet je hopen dat je lichaam in staat is om goed te blijven functioneren. Je moet in ieder geval blijven trappen om warm te blijven en proberen voldoende te eten en vooral voldoende te drinken. En juist met kou en regen is dat de grote uitdaging, want alleen met gelletjes ga je het niet redden!
Wielrennen gelletjes zijn heel populair
De meeste duursporters zijn inmiddels wel bekend met het gebruik van energie gelletjes. De gelletjes zijn vooral populair vanwege het gemak. Ze zijn bedoeld om snel nieuwe energie te tanken, waardoor je weer even vooruit kunt. We benadrukken vooral het woord even, want gelletjes geven slechts een korte energiepiek tijdens het wielrennen. Daarom zijn gelletjes ideaal als aanvulling op o.a. een goede sportdrank of als alternatief voor een energy bar op die momenten dat vaste voeding lastig is om in te nemen. Gelletjes zijn ook ideale “thuisbrengers” en effectief in het laatste deel van de wielrenwedstrijd, op weg naar de finish. Maar gelletjes zijn minder geschikt om een hele wedstrijd op te rijden. Daar heb je echt meer voor nodig!
Sportdrank is essentieel
Het is van groot belang om voldoende te blijven drinken en je koolhydraten, vocht en elektrolyten constant aan te vullen. Een tekort aan vocht en elektrolyten kan een grote impact hebben op je energiehuishouding en kan darmproblemen veroorzaken. Voor duursporters is een combinatie van te veel suikerrijke voeding en te weinig vocht een nachtmerrie. Want als je te weinig drinkt worden voedingsstoffen zoals suikers niet meer goed door de darmen opgenomen, met alle gevolgen van dien.
Ben ervan bewust dat je met een goede sportdrank ook een hoeveelheid suikers en koolhydraten binnen krijgt. Probeer dit zo lang mogelijk te combineren met energy bars. Deze zijn over het algemeen veel voedzamer dan energy gels, waardoor ze meer en langer energie geven.
De ervaring leert dat het eten van vast voedsel tijdens een zware inspanning lastig is. Op die momenten kun je ervoor kiezen om je sportdrink te combineren met vloeibare voeding, zoals Maxim (Power) Gel Drink. Pas in het laatste uur, met de finish in zicht en als de bidon leeg is, adviseren wij vloeibare voeding in de vorm van Maxim Gel Drinks te nemen. Deze isotone gels bevatten iets meer vocht dan de reguliere energy gels, waardoor ze makkelijker en sneller door het lichaam worden opgenomen.
Maxim Sports Drink bevat behalve de juiste koolhydraatratio voldoende elektrolyten die noodzakelijk zijn voor o.a. je spieren en het reguleren van je vochthuishouding. Een goede richtlijn is om 750 ml sportdrank per uur te drinken. Bij voorkeur een hypotone sportdrank (Maxim Sports Drink), omdat deze meer elektrolyten bevat dan een regulier isotone drank. Daarnaast heb je nog wat extra koolhydraten nodig, maar niet teveel! Eén Maxim Energy Bar per 90 minuten is ruim voldoende. Je kunt Maxim Sports Drink eventueel ook aanvullen met een schepje Maxim Carbo Loader. Hierdoor kun je je maximale koolhydraatabsorptie opvoeren naar 80 gram per uur. Je hebt dan geen extra gelletjes nodig.