Koolhydraten

Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstoffen voor een duursporter tijdens lange intensieve inspanning.

Ze zitten in het lichaam opgeslagen in de lever en in de spieren. De voorraad is normaliter voldoende voor 60 à 90 minuten inspanning. Voor sporters is het belangrijk om een goede balans tussen de verschillende koolhydraten te vinden. Maxim Sportvoeding bevat een koolhydraatratio van 2:1 maltodextrine-fructose. Dit zorgt voor voldoende energie gedurende lange, zware trainingen of wedstrijden. Deze zorgvuldig uitgewerkte verhouding is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke bevindingen betreffende de optimale opname van koolhydraten door het lichaam tijdens inspanning.
Onderzoek toont aan dat koolhydraten, uit een product dat meerdere soorten dan alleen glucose bevat, beter worden opgenomen. De reden daarvoor is dat verschillende koolhydraten door verschillende dragers door het lichaam worden getransporteerd.

Maltodextrine

Behalve glucose en fructose, die vooral snelle en directe energie leveren, bevat Maxim ook maltodextrine. Maltodextrine is een glucosepolymeer. Dat wil zeggen dat het je darmen voorziet van glucosemoleculen, maar dan met een iets langzamere opname dan glucose. De energie die vrijkomt uit maltodextrine levert dus langer energie. Terwijl andere op glucose gebaseerde sportvoeding slechts 60 g koolhydraten per uur levert, levert Maxim’s optimale 2:1-mix 90 gram per uur. Zo wordt je lichaam voorzien van een extra “voorraadje” nieuwe energie. Bekijk hier de Maxim Sports Drinks en de MaximEnergy Gels.

Minder suiker – Meer power!

Het menselijk lichaam kan niet functioneren zonder glucose oftewel suiker. Glucose is de belangrijkste energiebron en essentieel voor je verbranding en het goed functioneren van je hersenen. Maar je hebt minder suiker nodig dan je denkt, want je lichaam maakt zelf glucose vrij uit andere voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten en koolhydraten. Een teveel aan suiker wordt opgeslagen als vet. Voor sporters is het belangrijk om vóór het sporten de energievoorraad in de spieren maximaal te laden. Je lichaam maakt het makkelijkste energie vrij uit koolhydraten, zowel voor directe energie als opslag voor langdurige energie. Op de momenten dat je niet sport adviseren wij om minder koolhydraten te eten en ze te vervangen door eiwitten! Zowel voor krachtsporters als duursporters is eiwit een belangrijke bouwstof. Eiwitten houden spiermassa in stand, ze ondersteunen de bouw van nieuwe eiwitstructuren in je spieren en dragen dus bij aan meer kracht.

Hoeveel koolhydraten heb je nodig?

Het is belangrijk om voor het sporten de energievoorraad te maximaliseren. Eet niet te veel, voor een training, want dat kost juist energie. Het maakt moe – zowel in je hoofd als in je lichaam. Tijdens het sporten moet je energie niveau op peil blijven. Richtlijn is dan om 1 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht per uur te eten. Voor een sporter van 80 kg komt dit dus neer op 80 gram per uur. Meer dan deze hoeveelheid van 60-80 gram koolhydraten per uur kan door het lichaam niet worden opgenomen. Een overmatige hoeveelheid houdt vocht vast. Dit kan leiden tot diarree en belemmert een snelle opname van vocht uit de darmen. Koolhydraten worden sneller en makkelijker opgenomen als je er bij drinkt. Voor een maximale opname door het lichaam adviseren wij om producten te nemen met verschillende koolhydraatbronnen in een ratio 2:1 (maltodextrine: fructose).

Gels voor koolhydraten

De ervaring leert ook dat het eten van vast voedsel tijdens een zware training lastig is. Maxim gels zijn op zo’n moment een ideaal alternatief voor een reep, een banaan of brood. Zowel Maxim Power Gel Drink, Maxim Energy Gel als Maxim Energy Gel Drink bevatten een optimale combinatie van koolhydraatbronnen voor langdurige energie.

Carbo loading

Voor een maximale voorraad, adviseren wij om enkele dagen voor de wedstrijd extra koolhydraten te stapelen met behulp van Maxim Carbo Loader. Maxim Carbo Loader is vooral geschikt om de koolhydraatvoorraden in de spieren te optimaliseren. Met Carbo Loader is het gemakkelijk om de hoeveelheid koolhydraten in de voeding op te hogen, zonder dat je heel veel moet gaan eten. Gebruik Maxim Carbo Loader 2 à 3 dagen voorafgaand aan je wedstrijd. Op de dag zelf gebruik je het 2 à 3 uur voor aanvang bij je ontbijt 2 tot 3 schepjes. Het meeste effect behaal je als je Carbo Loader na de trainingen neemt. De trainingen mogen in die periode niet meer uitputtend zijn.

1Jeukendrup, A.E. (2008), ‘Carbohydrate intake during exercise and performance: review’, in: Nutrition, July-August; 20(7-8), p.669-677

1