Wat eet je als sportman of atleet in de winter?
vr 15 januari 2021 door Lianne Van den Bosch
Het is hartje winter en het wordt weer kouder (en hopelijk wat droger). Juist nu is heerlijk om buiten te gaan sporten. Of je nu gaat fietsen, mountainbiken of hardlopen, pas je kleding erop aan en let goed op je voeding. Daar valt nog wel wat te winnen. Juist in deze tijd van het jaar is het belangrijk om goed op je eten te letten en vooral op extra vitamines en gezonde vetten voor o.a. meer weerstand. Maar ook het aantal calorieën, koolhydraten en eiwitten hebben je aandacht nodig. Haal hier je voorsprong! Een aantal tips:
Goede voeding draagt bij aan een gezond en sterk lichaam, ook in de winter
Als je sport als een atleet, eet dan ook als een atleet en kies voeding die bij je past. Een aantal tips:
- Ga met de tijd mee en eet verse producten van het seizoen! In de zomer eet je frisse sla, in de winter eet je heerlijke kool! Kool is rijk aan gezonde voedingsstoffen, waaronder vitamine C. Maak eens een lekkere luchtige stamppot van kool en aardappelen of een winterse maaltijdsoep van verse groenten en peulvruchten zoals bonen, erwten of linzen. Het is rijk aan eiwitten en koolhydraten en derhalve ideaal als sportmaaltijd. Lekker oer-Hollands!
- In perioden dat je minder actief bent, moet je ook minder eten. Eet kleinere porties, eet minder koolhydraten en meer groenten, zaden, pitten, noten, peulvruchten en/of champignons. Varieer voldoende.
- Sporters en senioren hebben een verhoogde eiwitbehoefte. Maak je ontbijt en lunch wat eiwitrijker met zuivel, humus, haver of eieren. Vervang bij het avondeten vlees vaker door (vette) vis, peulvruchten of paddenstoelen. Eet eiwitrijke tussendoortjes zoals Maxim Hero Bars of Maxim 40% Protein i.p.v. koolhydraatrijke tussendoortjes.
- De dagen zijn kort, we komen minder in de frisse buitenlucht en “vangen” minder zonlicht. Mede hierdoor wordt het immuunsysteem zwakker en de weerstand neemt af. Eet veel verse groenten en fruit voor de aanvulling van de juiste weerstandsvitamines zoals o.a. vitamine C. Het gebrek aan zonlicht zorgt voor een tekort aan o.a. vitamine D. Eet vaker vette vis of neem dagelijks een lepel visolie, zoals Möller’s Omega-3. Het is rijk aan gezonde vetzuren en bevat van nature veel vitamine D.
- In de winterperiode zit je meer binnen in een warm opgestookte ruimte waar de lucht over het algemeen warm en droog is. Om je lichaam goed te hydrateren moet je ook in de winter voldoende drinken, bij voorkeur water en thee. Drink minimaal 2 liter per dag. Zorg ook voor een goede ventilatie en loop af en toe eens naar buiten om wat frisse lucht te happen.
- Overdaad schaadt. Eet niet teveel. Niet iedereen is hetzelfde. Je hormonen bepalen grotendeels hoe verbranding en opslag plaatsvinden. Zorg voor een goede balans in je koolhydraten, eiwitten en vetten. Te weinig koolhydraten maakt je moe, maar teveel ook en kan leiden tot allerlei fysieke ongemakken. Dit geldt ook voor eiwitten en vetten. Verdeel je maaltijden goed over de dag en zorg voor regelmaat.
- Of je nu buiten of binnen sport, zorg er altijd voor dat je voldoende drinkt! Omdat je “dikker” gekleed bent, transpireer je buiten meer dan je denkt. Binnen sporten heeft een andere intensiteit en is vaak van mindere duur. Maar door de droge en warme lucht verlies je toch veel vocht en zouten. Zowel voor binnen als buiten is Maxim Sports Drink de ideale winterdrank voor een goede aanvulling van vocht en elektrolyten.
- Neem voor het sporten een Maxim Energy Bar, zodat je met voldoende energie van start gaat. Als je een lange tocht gaat maken neem een paar Energy Bars mee voor onderweg, zo voorkom je een energiedip of hongerklop. Blijf voldoende Maxim Sports Drink drinken, ook als het heel koud is! Na een zware inspanning kun je het herstel van spieren ondersteunen met een Maxim Protein & Recovery Drink. Maak van de choco variant een lekkere warme protein boost!