Sportvoedingsschema Fietsen

Sportvoedingsschema toertocht fietsen

Je goed voorbereiden op een trainingsrit of toertocht van langer dan 2 uur is heel belangrijk! Dit schema is samengesteld voor mensen die een trainingsrit of toertocht van 3 uur gaan fietsen. Ga je langer fietsen? Herhaal de stappen per uur. 

In het kort.. 3 uur fietsen (racefiets)

Tijd - Product

-/- 02.00 60 gram Carboloader
-/- 00:45 1 Energy Bar
-/- 00:30 500ml Mix 1:1 Sports Drink + Carboloader

Start

00:00 – finish: 125 ml Sports Drink (per 10 minuten)
00:45 1 Energy Bar of Long Lasting Energy drink
01:20 1 portie Energy gel of Energy geldrink
01.40 1 portie Energy gel of Energy geldrink
02:00 1 portie Energy gel of Energy geldrink
02.20 1 portie Energy gel of Energy geldrink
02.40 1 portie Energy gel of Energy geldrink
03.00 1 portie Energy gel of Energy geldrink

Finish

+ 00.10 250 ml Recovery Drink
+ 00.15 - 01.00 750ml Sports Drink of Total Hydration Tablets

Toelichting op het sportvoedingschema voor racefietsers

Voorbereiding

Begin je wedstrijd met een voorsprong. Carboloader is vooral geschikt om de koolhydraatvoorraden in de spieren te optimaliseren. Met Carboloader is het gemakkelijk om de hoeveelheid koolhydraten in de voeding op te hogen, zonder dat je als sporter heel veel moet gaan eten. Gebruik Maxim Carboloader 1 dag voorafgaand aan je wedstrijddag. Op de wedstrijddag gebruik je het 2-3 uur voor aanvang van je inspanning. Een portie levert evenveel koolhydraten als 5 sneetjes brood, 440 gram gekookte pasta of 3 grote aardappels.

Ontbijt

Eet 2-3 uur voor aanvang een goed ontbijt, rijk aan koolhydraten en voedingsstoffen (vitaminen en mineralen) en laag in vet en zout.
Neem als ontbijt wit brood met jam, banaan en/of mager vleesbeleg (kalkoen, kip, rosbief - niet vet en niet zout). Drink fruitsap en/of thee, eventueel met honing en eet 1 stuk fruit (bij voorkeur banaan of trosje druiven, bessen). Eventueel een kommetje magere yoghurt met jam. Je kan tijdens het ontbijt 1 of 2 schepjes Maxim Carboloader toevoegen aan je dranken en of yoghurt.

Voor de toertocht

In aanloop naar een lange training/wedstrijd of toertocht is het van groot belang om voldoende brandstof (=koolhydraten) in je lichaam te hebben. Dus eet op tijd en voldoende. Eet 45-30 minuten voor het begin een Maxim Energy Bar. Daarnaast is het belangrijk om je vochthuishouding (vocht + mineralen) op orde te hebben. Drink 500 ml ruim 30 minuten voor de start.

Sportvoeding tijdens de toertocht

Maxim Sports Drink

In de zomer adviseren wij om minimaal 1 bidon (750ml) Maxim Sports Drink per uur te drinken. In de winter verlies je minder vocht en mineralen en heb je dus ook minder vocht en mineralen nodig (500 ml per uur). Je hebt echter wel dezelfde hoeveelheid energie nodig, dus daarom adviseren wij om 1 schepje Sports Drink te vervangen door 1 schepje Maxim Carboloader. Maxim Carboloader is smaakloos en bevat lange koolhydraten die zorgen voor langdurige energie.

Energy Bar, Energy Gel

Naast de Sports Drink kun je je energiebehoefte aanvullen met een Energy bar. Zeker in de eerste helft van een training of wedstrijd is het belangrijk om voldoende energievoorraad aan te leggen voor het 2e deel van de training/wedstrijd.

Voor diegene die moeite heeft met vast voedsel zijn er een paar goede alternatieven:

1 . Long Lasting Energydrink is een ideaal alternatief voor een Energy Bar. Het is een kant en klare drank en bevat een optimale combinatie van koolhydraten voor langdurige energie. Het is vloeibare voeding en zeer geschikt voor een lichaam dat moeite heeft met het verwerken van vast voedsel (repen, brood, banaan). Maxim Long Lasting Energy drink levert dezelfde energie als 3 bananen. Een Long Lasting Energy Drink geeft je voldoende energie voor 60 – 90 minuten
2. Maxim Energy Geldrink en/of Energy Gels. Een Gel geeft je lichaam een extra directe energiestoot. Energy gels hebben een unieke koolhydraatverhouding voor een optimale energieopname; snelle suikers voor directe energie en lange koolhydraten voor langdurige energie (20 minuten). We raden je aan om 2-3 porties gel of geldrink (33 gram gel of 60 ml geldrink) per uur te nemen. Daarnaast bevat een gel weinig glucose waardoor er geen sterke insulinepiek is en je bloedsuikerwaarde stabiel blijft. Wij adviseren om direct na een energy gel altijd een slok water te nemen om de opname te bevorderen.

Na toertocht snel herstellen!

Recovery Drink

Na een zware training of wedstrijd/toertocht is de energievoorraad in je spieren behoorlijk verminderd. Om je voorraad aan te vullen is het belangrijk om koolhydraten te gebruiken na het sporten. Wanneer je koolhydraten combineert met eiwit wordt de opname in je spieren versneld. Dit zorgt voor een snel herstel zodat je lichaam klaar is voor de volgende training/wedstrijd/toertocht.

Hydratatie

Na de training/wedstrijd/toertocht moet je zorgen dat je snel en goed herstelt, zodat je op tijd weer fit bent voor een volgende prestatie. Hydratatie is belangrijk voor het op peil brengen en houden van je vocht- en mineraal gehalte. Voor hydratie gebruik je een dorstlesser. Door Maxim Sports Drink lichter te doseren (1 of 2 schepjes per bidon van 750 ml) heb je een ideale dorstlesser of neem Maxim Total Hydration Tablets. Drink minimaal 750 ml na het sporten.
Dus... om je conditie te optimaliseren is het belangrijk om goed en snel te herstellen. Zo kun je de volgende training of wedstrijd weer met een voorsprong beginnen en kun je je conditie verder uitbouwen. Neem je herstelvoeding direct (binnen 45 minuten) na de inspanning, dan haal je het meeste rendement uit je voeding.