Een korte inspanning vraagt om andere energie dan een duurtraining!
di 29 augustus 2023 door Lianne Van den Bosch
Over het algemeen is de intensiteit bij een korte training (<90 minuten) hoger dan bij een duurtraining. Ben ervan bewust dat dit verschil in intensiteit grote impact heeft op je energiebehoefte! Bij een hoge intensiteit vraagt het lichaam om snel beschikbare energie in de vorm van suikers en koolhydraten. Hierbij gaat het dus om een optimale koolhydraatverbranding en een juiste en tijdige aanvoer van snelle koolhydraten (suikers). Het is belangrijk dat je vanaf de start voldoende suikers in je lichaam hebt om van begin tot het einde een hoog vermogen te kunnen draaien.
Bij een hoge intensiteit is het raadzaam om vlak voor de start en tijdens de inspanning snel verteerbaar en vloeibaar voedsel, zoals sportdrank en energie gels, te eten. Start niet met een volle maag want dat is alleen maar extra ballast en kost vooral energie om te verwerken. Maar te weinig energie is ook funest. Dus probeer je eten vooraf goed te plannen en te doseren. Daar heb je echt profijt van!
Plannen en doseren is bij een duurtraining ook belangrijk! Alleen gaat het bij een duurtraining er om dat je halverwege de training nog voldoende energievoorraad over hebt en niet al helemaal leeg bent. Voldoende glycogeen oftewel spiersuikers zorgen ervoor dat je ook het 2e deel van de training je gewenste vermogen kunt realiseren. Dit vraagt om iets andere voeding en vooral andere koolhydraten dan bij intensieve trainingen. Het is belangrijk om je glycogeen in je spieren vóór de start al optimaal geladen te hebben (carboloaden). Tijdens het trainen adviseren wij om 30 minuten na de start al te beginnen met eten en drinken en vooral ‘langzame’ koolhydraten en eiwitten aan te vullen met behulp van sportdrank en energierepen. Pas in het laatste uur stap je over op snelle energie in de vorm energiegels. Maar ook bij duurtrainingen geldt dat overdaad schaadt en te weinig energie funest is.
Hoeveel en welke voeding heb je nodig bij een korte inspanning?
Bij korte ritten adviseren wij om vooraf de ‘voorraad’ koolhydraten en vocht in het lichaam op peil te brengen, maar niet perse te maximaliseren. Neem een half uur voor de start een energie gel en 150-200 ml sportdrank. Tijdens de rit moet je na 30 minuten aanvullen met behulp van vloeibare energie; 100 ml sportdrank en 1 energie geldrink.
Hoeveel en welke voeding heb je nodig bij een duurtraining?
Bij langere ritten is het belangrijk dat de energievoorraad in je lichaam maximaal is. Neem 30 minuten voor de start een energy bar en 300-500 ml sportdrank. Om te voorkomen dat je voorraad spiersuikers al na een uur leeg is, adviseren wij om een half uur na de start al te beginnen met eten en drinken om de juiste balans in energie, elektrolyten en vocht vast te houden. Daarnaast is het belangrijk om naast de koolhydraten ook eiwitten te eten om de koolhydraatvoorraad goed aan te kunnen vullen en om spierwerking te ondersteunen. Neem ieder uur een energy reep en 500-750 ml sportdrank. Meer is niet nodig. In het laatste uur, op weg naar de finish, kun je volstaan met 1 of 2 energy gels of geldrinks.
De 10 grootste verschillen tussen een energie reep, energiegel en banaan
- Een Maxim Energy Bar, een Maxim Energy Gel en een banaan zijn allemaal licht verteerbaar en ideaal als sportvoeding. Ze verschillen niet alleen in structuur, maar vooral ook in effectiviteit en efficiëntie.
- Een Maxim energie reep bevat over het algemeen 3x meer koolhydraten en energie dan een banaan of energie gel.
- In combinatie met 500-750 ml Maxim Sports Drink levert 1 Maxim Energy Bar voldoende energie voor 1 uur sporten.
- Een Maxim Energy Bar bevat, in tegenstelling tot een banaan of energie gel, ook eiwitten, vitaminen en vitaminen voor een optimale opname van de koolhydraten en eiwitten in je spieren, zodat je tijdens het sporten ook je spieren blijft voeden, waardoor ze o.a. minder snel verzuren.
- En….. een Maxim energy reep bevat meer voedingsstoffen dan een banaan en energie gel, waardoor de opname van suikers langzamer verloopt en je niet te snel te veel suikers binnenkrijgt en dus geen hoge insulinepiek. Hierdoor heb je langer energie.
- Een Maxim Energy bar en bananen bevatten elektrolyten, een energie gel over het algemeen niet.
- Een energie gel levert het snelste energie. Ze zijn over het algemeen isotoon waardoor ze gemakkelijk in te nemen zijn tijdens het sporten.
- Bij een energie reep en banaan, moet je wat drinken om opname van koolhydraten te bevorderen. Bij een isotone gel hoeft dat niet perse.
- Energie gels zijn vloeibaar en ideaal voor die momenten dat kauwen lastig is.
- In tegenstelling tot vele andere merken sportvoeding zijn bananen en ook Maxim Energy Bars en Maxim Energy gels vrij van kunstmatige zoet- en kleurstoffen.